maanantai 15. syyskuuta 2014

Golfjoogaa sisältävällä harjoitusohjelmalla kohti uutta pelikautta

Vieraileva blogin kirjoittaja Kirsi Vetoniemi  on valmistautumassa talviharjoitteluun.

Ihana, aurinkoinen päivä ja on todella vaikeaa käsittää, että syksy on tullut. Ensimmäinen huomioni asiasta oli se, että työpäivän jälkeen ei enää voikaan pelata täyttä kierrosta ilman, että ”valot sammuisi” kesken matkan. Toinen on se, että ihanko totta hameella ei voi muka pelata vuoden ympäri? Olen aloittanut golfin peluun kolme vuotta sitten ja tämä on ensimmäinen golftalveni Suomessa. Lyhyessä ajassa olen rakastunut tähän lajiin ja sen tuomiin haasteisiin, joita näyttää tulevan eteen niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin puolella. Kaksi edellistä talvea olen saanut pelata vihreillä nurmikentillä, toisten mielestä ehkä jopa vähän liiankin lämpimässä ilmastossa. Mutta, mutta.. Entä nyt sitten?


Ensimmäinen idea sisäharjoitteluun löytyi jostakin lukemastani golflehdestä, golfjooga. Ajattelin heti, että sinne! Mainospuhe tuki juuri niitä ajatuksia, joita olin jo jonkin aikaa miettinyt yläselkä jumissa. Liikkuvuutta, vahvuutta, tukilihakset kuntoon ja lisäksi vielä tunnepuolen kehittäminen, joka on golfissa varsin tärkeää. Onko golfjooga sitten sen parempaa tai tehokkaampaa kuin tavallinen jooga? Sitä en tiedä, sillä tavallisesta joogasta minulla ei ole kokemusta. Enkä usko, että ”pelkkä” jooga itsessään olisi saanut minua lähtemään mukaan! ! Tuttujen kesken golfjooga onkin herättänyt kovasti keskustelua ja esiin noussut muun muassa ajatus siitä, kuinka hyvin markkinointi toimii, kun mainonnan kohteen nimessä on joku sinua kiinnostava asia. No, nimessä golf tai ei, niin ainakin kahden ensimmäisen harjoittelukerran jälkeen jo tunnen, että tehdyt liikkeet avaavat ja vahvistavat juuri niitä kehoni osia, jotka ovat sitä vailla. Myös joogaan liittyvät hengitysharjoitteet ovat jo pikkuisen avanneet minulle sitä maailmaa, minkälaista tunnepuolen apua joogasta voi pitkän päälle saada!Viimekertaisella golfryhmävalmennustunnilla, jossa olen käynyt koko kesän, meitä oli muuten enää kaksi. Ehkä sekin osaltaan kertoo jo syksyn tulosta ja harrastuksen hiipumisesta talven ajaksi. Meille kahdelle tilanne oli varsin hyvä, sillä saimmehan nyt valmentajan täyden huomion! Itse päätin käyttää tilanne hyväksi ja pyytää ohjeita tulevaan talviharjoittelukauteen.  Asia on minua jo pitemmän aikaa mietityttänyt ja aloittamallani joogalla ei kuitenkaan koko talvea ylläpidetä ja kehitetä golftaitoja. Keskustelimme valmentajan kanssa eri vaihtoehdoista ja kerroin haluavani harjoitella golfia ja muuta tätä harrastusta tukevaa liikuntaa talvikaudella kahdesta neljään kertaan viikossa. Tällöin säilyisi sama rytmi kuin tämän kesän golfharjoittelussani ja -pelissäni.

Säännöllistä talviharjoittelua harrastavien harjoittelukertojen määrä hallissa on valmentajani mukaan noin yksi, kaksi kertaa viikossa.  Ja kaksi kertaa viikossa hallissa lyöminen on harrastajalle jo kuulemma melko paljon. Tämän lisäksi jos innostusta riittää voisi käydä vielä simulaattorissa, jossa on mahdollista saada enemmän oikean pelin tuntua. Lihaskuntoa, varsinkin tukilihasten, muun muassa vatsalihasten kuntoa tulisi ylläpitää säännöllisellä kuntosaliliikunnalla pitkien sarjojen ja kevyiden painojen avulla. Valmentajan mielestä golfjooga sopii hyvin osaksi golfin harjoitteluun liittyvää valmennusohjelmaa, sillä siihen liittyvät harjoitteet lisäävät juuri liikkuvuutta sekä kehon hallintaa ja osaltaan sitten helpottavat oikean kiertoliikkeen tekemistä.Mitä aion sitten tehdä? 
Golfjoogan PAR kurssi kestää lokakuulle, enkä ole vielä selvittänyt jatkokurssimahdollisuuksia. Jollei sellaista osu minulle sopivasti, niin aion ainakin itsenäisesti hyödyntää kurssilla saatuja oppeja. Syyskuun lopussa, lokakuun alussa talven ryhmävalmennustuntien aikataulut ja ilmoittautumiset tulevat esille valmennusta tarjoavien toimijoiden nettisivulle. Niihin aion käydä heti aktiivisesti kiinni ja varata itselleni paikan sopivasta valmennusryhmästä. Näin varmistan itselleni ainakin kerran viikossa tapahtuvan valvotun lyöntiharjoittelun. Näiden lisäksi aion harjoitella lyöntiä ainakin kerran viikossa hallilla, sillä tavoitteenani on saada kesän aikana alkuun saatettu parempi, oma svingi toimimaan ensi kesänä tasaisemmin ja varmemmin myös golfkierroksen aikana eikä pelkästään rangella. Ai niin, sitten vielä se kuntosaliharjoittelu… Ei muuta kuin salikorttia hankkimaan ja treenaamaan golfiin sopivin sarjoin… Kuinkakohan tässä käy, saako rakas harrastukseni pysymään tässä suunnitelmassa vai käykö niin, että talven tullen lämmin sohvan nurkka ja höyryävä tee muuttaa mieleni?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa jakamaan golfin pelikokemuksia