maanantai 15. syyskuuta 2014

Golfjoogaa sisältävällä harjoitusohjelmalla kohti uutta pelikautta

Vieraileva blogin kirjoittaja Kirsi Vetoniemi  on valmistautumassa talviharjoitteluun.

Ihana, aurinkoinen päivä ja on todella vaikeaa käsittää, että syksy on tullut. Ensimmäinen huomioni asiasta oli se, että työpäivän jälkeen ei enää voikaan pelata täyttä kierrosta ilman, että ”valot sammuisi” kesken matkan. Toinen on se, että ihanko totta hameella ei voi muka pelata vuoden ympäri? Olen aloittanut golfin peluun kolme vuotta sitten ja tämä on ensimmäinen golftalveni Suomessa. Lyhyessä ajassa olen rakastunut tähän lajiin ja sen tuomiin haasteisiin, joita näyttää tulevan eteen niin fyysisellä kuin psyykkiselläkin puolella. Kaksi edellistä talvea olen saanut pelata vihreillä nurmikentillä, toisten mielestä ehkä jopa vähän liiankin lämpimässä ilmastossa. Mutta, mutta.. Entä nyt sitten?


Ensimmäinen idea sisäharjoitteluun löytyi jostakin lukemastani golflehdestä, golfjooga. Ajattelin heti, että sinne! Mainospuhe tuki juuri niitä ajatuksia, joita olin jo jonkin aikaa miettinyt yläselkä jumissa. Liikkuvuutta, vahvuutta, tukilihakset kuntoon ja lisäksi vielä tunnepuolen kehittäminen, joka on golfissa varsin tärkeää. Onko golfjooga sitten sen parempaa tai tehokkaampaa kuin tavallinen jooga? Sitä en tiedä, sillä tavallisesta joogasta minulla ei ole kokemusta. Enkä usko, että ”pelkkä” jooga itsessään olisi saanut minua lähtemään mukaan! ! Tuttujen kesken golfjooga onkin herättänyt kovasti keskustelua ja esiin noussut muun muassa ajatus siitä, kuinka hyvin markkinointi toimii, kun mainonnan kohteen nimessä on joku sinua kiinnostava asia. No, nimessä golf tai ei, niin ainakin kahden ensimmäisen harjoittelukerran jälkeen jo tunnen, että tehdyt liikkeet avaavat ja vahvistavat juuri niitä kehoni osia, jotka ovat sitä vailla. Myös joogaan liittyvät hengitysharjoitteet ovat jo pikkuisen avanneet minulle sitä maailmaa, minkälaista tunnepuolen apua joogasta voi pitkän päälle saada!Viimekertaisella golfryhmävalmennustunnilla, jossa olen käynyt koko kesän, meitä oli muuten enää kaksi. Ehkä sekin osaltaan kertoo jo syksyn tulosta ja harrastuksen hiipumisesta talven ajaksi. Meille kahdelle tilanne oli varsin hyvä, sillä saimmehan nyt valmentajan täyden huomion! Itse päätin käyttää tilanne hyväksi ja pyytää ohjeita tulevaan talviharjoittelukauteen.  Asia on minua jo pitemmän aikaa mietityttänyt ja aloittamallani joogalla ei kuitenkaan koko talvea ylläpidetä ja kehitetä golftaitoja. Keskustelimme valmentajan kanssa eri vaihtoehdoista ja kerroin haluavani harjoitella golfia ja muuta tätä harrastusta tukevaa liikuntaa talvikaudella kahdesta neljään kertaan viikossa. Tällöin säilyisi sama rytmi kuin tämän kesän golfharjoittelussani ja -pelissäni.

Säännöllistä talviharjoittelua harrastavien harjoittelukertojen määrä hallissa on valmentajani mukaan noin yksi, kaksi kertaa viikossa.  Ja kaksi kertaa viikossa hallissa lyöminen on harrastajalle jo kuulemma melko paljon. Tämän lisäksi jos innostusta riittää voisi käydä vielä simulaattorissa, jossa on mahdollista saada enemmän oikean pelin tuntua. Lihaskuntoa, varsinkin tukilihasten, muun muassa vatsalihasten kuntoa tulisi ylläpitää säännöllisellä kuntosaliliikunnalla pitkien sarjojen ja kevyiden painojen avulla. Valmentajan mielestä golfjooga sopii hyvin osaksi golfin harjoitteluun liittyvää valmennusohjelmaa, sillä siihen liittyvät harjoitteet lisäävät juuri liikkuvuutta sekä kehon hallintaa ja osaltaan sitten helpottavat oikean kiertoliikkeen tekemistä.Mitä aion sitten tehdä? 
Golfjoogan PAR kurssi kestää lokakuulle, enkä ole vielä selvittänyt jatkokurssimahdollisuuksia. Jollei sellaista osu minulle sopivasti, niin aion ainakin itsenäisesti hyödyntää kurssilla saatuja oppeja. Syyskuun lopussa, lokakuun alussa talven ryhmävalmennustuntien aikataulut ja ilmoittautumiset tulevat esille valmennusta tarjoavien toimijoiden nettisivulle. Niihin aion käydä heti aktiivisesti kiinni ja varata itselleni paikan sopivasta valmennusryhmästä. Näin varmistan itselleni ainakin kerran viikossa tapahtuvan valvotun lyöntiharjoittelun. Näiden lisäksi aion harjoitella lyöntiä ainakin kerran viikossa hallilla, sillä tavoitteenani on saada kesän aikana alkuun saatettu parempi, oma svingi toimimaan ensi kesänä tasaisemmin ja varmemmin myös golfkierroksen aikana eikä pelkästään rangella. Ai niin, sitten vielä se kuntosaliharjoittelu… Ei muuta kuin salikorttia hankkimaan ja treenaamaan golfiin sopivin sarjoin… Kuinkakohan tässä käy, saako rakas harrastukseni pysymään tässä suunnitelmassa vai käykö niin, että talven tullen lämmin sohvan nurkka ja höyryävä tee muuttaa mieleni?

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

Sosiaaligolfaajan Hole in One

Tänään se sitten osui kohdalleni holari (hole in one). Heti osuman jälkeen leijuin ilmassa ja olin toooosi ilonen tuosta onnekkaasta osumasta. Miten just minun kohdalle voi osua tuo mieletön tsägä vai oliko siinä mukana myös osaamista? Sitä tässä olen tänään pohtinut.

Tämä holari-päivä on hyvä hetki koota yhteen tähänastista golftarinaani ja samalla hyvä hetki pohtia, mikälaisia odotuksia minulla yleensä on golfaamiselle jatkossa. Toisaalta voisin vakavasti pohtia myös sitä vaihtoehtoa, että mitä, jos lopettaisin pelaamisen tähän päivään ja näihin hyviin fiiliksiin ja alkaisin käyttää tämänkin ajan jotenkin hyödyllisemmin.  


Kuusi vuotta sosiaaligolfia
Tämä on kuudes pelikauteni. Tein holarin elämäni 118:nen kierroksen aikana, joka oli tämän kauden 26:s kierros Nevas Golfissa. Pidän Nevas Golfissa erityisesti siitä, että siellä on kolme erilaista 9-väyläistä kenttää Rapu, Kettu ja Karppi. Nevaksessa on kiva fiilis. Sinne pääsee aina halutessaan pelaamaan.

Olen viimeisen kuuden vuoden aikana laittanut kaikki pelikierrokseni ylös. Näillä pelaamisen tunnusmerkeillä minua voisi  kutsua harrastelija-, sunnuntai-, klubi- tai sosiaaligolfaajaksi. Kilpagolfaajaa minusta ei näytä tulevan... ei sitten millään. Minulla ei ole mitään kiinnostusta kilpagolfia kohtaan.


Miten paljon haluan investoida aikaani golfiin?

Tämän pelikauden 26:sta kierroksesta olen pelannut vain neljä kertaa 18- väyläisen pelin. Loput pelit ovat olleet yhdeksän väyläisiä. Jos laskee, että yhdeksän väylää pelaa noin kateen tuntiin ja ennen peliä käytän aikaa ½ tuntia rangella, niin olen tällä kaudella käyttänyt aikaa n. 70 tuntia pelaamiseen. Siihen päälle matka-ajat pelikentälle ja takaisin kotiin. Siis olen viettänyt aikaa reilusti kaksi viikkoa aamusta iltaan tämän harrastuksen parissa tänä vuonna. Se on oikeastaan aika sopiva määrä golfia itselleni. En oikeastaan halua käyttää enempää aikaani golfaamiseen. Elämässäni myös monia muita mielenkiintoisia asioita käynnissä, joita haluan tehdä kesäisin.

Mitä ja miten paljon pitäisi harjoitella talven aikana, jotta osaaminen ylläpysyisi talven aikana?

Minusta turhauttavinta tässä golfaamisessani on se, että kesäkausi menee siihen, että joudun kaivamaan omia golftaitojani esiin niin kehonmuistista kuin mielen tunnemuistista ja sitten ne pitäisi vielä saada toimimaan yhdessä lyhyen kesäkauden aikana. OK, en siis ole valmis laittamaan enempää aikaani golfaamiseen kesäkauden aikana. Mutta sen eteen olisin valmis tekemään, että talvikauden aikana saisin paremmin ylläpysymään golf-taitojani. Nyt kaipaisin kokeneemmilta golfaajilta vinkkejä: miten golfia voisi parhaiten harjoitella talvikauden aikana Suomen oloissa. Jotenkin uskoisin saavani lyhyestä pelikaudesta kesällä enemmän irti ja pelaaminen olisi motivoivampaa, jos omat golftaitoni olisivat lähempänä sitä pelitasoa, minne ne edellisen pelikauden lopuksi päätyivät.