maanantai 10. maaliskuuta 2014

Golfmusiikkia rytmittämään pelikierroksia

Tämä kevään toinen blogitarina kertoo lähes 20 vuotta golfia pelanneen Tom Aallon näkemyksiä golfista tunnepelinä. Tom seurasi aluksi oman poikansa harjoittelua, mutta pian oli viimeisen päälle oleva bägi jo itselläkin käytössä. Tom ei ole hurahtanut kilpagolfiin, vaan pelaa golfia omaksi ilokseen.
Tom: ”Golfia pelaan, koska se sopii luonteelleni. Nautin haasteista ja uuden oppimisesta sanan varsinaisessa merkityksessä. Olen luova ihminen. Golf tarjoaa siihen loputtomat mahdollisuudet, eikä valmista tule koskaan. Aina on jokin uusi swingi- ajatus kehittymässä. Olen myöskin halunnut ja saanut jakaa hankkimaani tietoa lajista muille golffareille”.
Myös musiikki on Tomille tärkeää. Hän on myös ollut tekemässä Suomen ensimmäistä CD:tä golfmusiikista.
Tom: ”Idea golfmusiikin tekemiseen syntyi ensinnäkin siitä, että minulla on oma kotistudio.  Toki musiikki on ollut koko ajan isossa roolissa elämässäni. Golflehdessä oli myöskin vuosia sitten lukijoiden omia sanoituksia tunnettuihin klassikko sävelmiin. Toki olin myös aiemmin esiintynyt klubien illanvietoissa, joten golfaiheinen musiikki kiinnosti siinäkin mielessä”. 

Suomen ensimmäinen CD täynnä golfmusiikkia 

Entä, mitä Tom sitten ajattelee golfista tunnepelinä.
Tom: ”Golf on monella tapaa poikkeuksellinen urheilumuoto. Siinä nimenomaan tunne ja tekniikka nivoutuvat tiiviisti yhteen. Ainakin,  jos ajatuksena on menestyä lajissa. Toisin sanoen hyvä tekniikka ei riitä, jos tunteiden hallinta ontuu. Näen rangella paljon golffareita, jotka yrittävät ratkoa ongelmia teknisten harjoitteiden määrää lisäämällä. Usein on kuitenkin niin, että golfissa ratkaisee tunnetila ja harjoituksen laatu. Pitää tietää ensinnäkin, mitä harjoittelee, miksi ja miten harjoittelee. Kuulen usein puhuttavan myöskin lihasmuistista, kunhan vaan tekee paljon toistoja. Eihän se näin mene. Liikkuvuutta ja liikeratoja täytyy toki harjoittaa, mutta lihaksilla ei ole aivoja, eikä muistia, vaan kaikkea ohjataan pään sisältä. Mielikuvaharjoitus on jossain tilanteissa erittäin tehokasta. Toki pelinomainen harjoittelu on myös tärkeää.  Golfissa pitää oppia tekemään myöskin päätöksiä. Täytyy oppia valitsemaan kohde, mihin pallon pyrkii lyömään. Eihän ampujakaan osu tauluun asenteella, että katsotaan nyt minne se sattuu lentämään/osumaan,  tai ajatuksella toivottavasti ei taas slaissaa”.
Tom pitää golfia hienona liikuntamuotona kauniissa ympäristössä. Parasta siinä on se, että tapaa paljon erilaisia persoonallisuuksia ja samalla kasvaa itse ihmisenä. Golfissa mukavia yllätyksiä riittää, kun joskus kanssapelaajat ovat jättäneet kukan tai muun mukavan tervehdyksen auton tuulilasinpyyhkijään.  Tom pitää golfia monelle ajankäytöllisesti liian haastavana lajina. Moni muu tärkeämpi asia voi tulla laiminlyödyksi lajin koukuttavuuden takia. Tomin mielestä golf voi olla hyvinkin stressaavaa, jos ei voi hyväksyä omaa rajallisuuttaan. Joillekin toistuvat epäonnistumiset ovat tuskallisia hallita, vaikka se kuuluu golfiin Tomilla ei ole käynyt mielessä golfin lopettaminen. Välillä on toki ollut taukoakin pari vuotta yhtäjaksoisesti, kun muut asiat ovat vieneet mennessään. Entä suositteleeko Tom koukuttavaa golfia muille.
Tom: ”Golfin peluun suositteleminen on haasteellinen kysymys.  Kaikille se ei mielestäni sovi. On toki elämäntilanteitakin, jolloin golf ei myöskään voi olla se paras juttu. Haasteita ja liikuntaa kaipaavalle se sopii. Myös nöyrällä asenteella ja ilman suurempia ajankäytön rajoituksia omaavalle golf on oiva tapa kuntoilla, nauttia luonnosta ja samalla solmia ystävyyssuhteita. Golfkierros on oiva tilaisuus myöskin tutkia mahdollisen uuden työntekijän tai vaikkapa kumppanin pään sisältöä, luonnetta. Golf koukuttaa useimpia meistä,  koska useimmiten on pikkuisen pettynyt olo kierroksen jälkeen. Minulla on sellainen kutina, että hyvin harva ihminen pettyy itseensä yhtä monta kertaa päivässä kuin kunnon golffari. Kai siihenkin näköjään tottuu. Naiset pärjää tässä paremmin".

Kiitokset Tomille oman golftarinan kertomisesta. Kokeneemmilta golfaajilta on aina mahdollisuus oppia golfin saloja. Tämän blogin lukijoille toivon mukavia harjoituksia rangelle ennen kenttien avautumista täällä Suomessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tervetuloa jakamaan golfin pelikokemuksia